26 iulie 2009

ATAC online la limba română, în trei paşi

De azi am început să:
1. susţin făţiş limba română, cu banner, slogan şi toate cele;
2. scriu cu diacritice :))

Din ciclul "Nu faceţi ca ei", vă supun atenţiei trei moduri de a face praf limba română:
1. arhicunoscuta virgulă dintre subiect şi predicat (eventual în titlu, pentru o cât mai bună vizibilitate);
(ştiu că nu se încadrează la secţiunea "virgulă între subiect şi predicat", totuşi nu pot să trec peste "preşedenţie" - poate doar când "preşedente" va fi ales Marean)
2. confuzia;
2.1. adică atunci când nu+mai=love, rezultă adverbul "numai" având sensul de "doar", niciodată folosit înaintea unui verb; însă atunci când nu+mai=hate (adică "nu" este negaţie, iar "mai" - adverb cu sensul de "acum", "în continuare", "încă"), nu mai rezultă nimic, adică rămân aşa cum sunt, nelipite, necombinate, nesudate, neunificate, independente şi de capu' lor; folosite întotdeauna înaintea unui verb;
2.2. confuzia dintre starea de fapt şi persoană: "absenţa" este o stare de fapt, un eveniment, în timp ce "absenta" este o persoană; dacă Monica Columbeanu este o persoană - şi n-avem motive să ne îndoim de asta, nu-i aşa? - rezultă că Monica Columbeanu este o absentă, şi nu o absenţă. Sigur, à la rigueur, în dulcele stil jurnalistico-metaforic se pot debita multe inepţii lingvistice, doar că autorul cu sex incert, C.O., nu cred că ar trebui să jongleze prea mult cu limba română. Cel puţin până învaţă ce e un subiect şi ce e un predicat şi că între ele nu se pune niciodată virgulă.
3. "prafo-topica" (un concept by me, adicătelea, cum ar veni, topica făcută praf :)))
"Cea pentru care de la etaj s-a aruncat elevul său..." îmi sună a început de psalm, cântare bisericească, orice altceva în afară de titlu de articol. Nu mai zic de apoziţie care "se cere" musai între virgule. Cât despre "nu cred că vrea cineva...", nici eu nu cred că pe cititor îl interesează ce crede C.O., care nu scrie un reportaj, ci o simplă ştire de 500-600 de semne, în care relatarea se face la persoana a treia.

10 comentarii:

  1. Televiziunile au in general stilul asta. Se crede ca are priza la public asa ca e mentinut, desi incalca toate regulile noastre gramaticale. Dar ce mai conteaza cand esti in direct?

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar, cand esti in direct, n-ai prea mult timp la dispozitie sa procesezi o informatie si sunt sanse mari sa-ti iasa pasarele pe gura. Dar la un ziar nu mi se pare scuzabil sa comiti asemenea gafe, pt ca ai cateva ore la dispozitie sa scrii, citesti, recitesti, reformulezi un articol.

    RăspundețiȘtergere
  3. inca te mai impresioneaza aberatiile aparute in atac? cred ca ar trebui infiintat un CNA al ziarelor pentru ca nu se mai poate! deja mi se pare o nesimtire crasa si o lipsa de respect fata de fraierii care iti cumpara ziarul. stirile astea din unele ziare chiar sunt scrise pe toaleta de un imbecil cu doua clase? orice femeie de serviciu se poate considera ziarista? pentru ca, din cate am inteles, la atac se practica treaba asta. Avand in vedere criza asta care a pus stapanire pe Locic, au mai ramas doar 2-3 ziaristi in redactie, care sunt ajutati de orice se ofera. Poate scrie 2-3 randuri pentru site oricine, de la portar si pana la femeia de la curatenie. Dar, daca ar fi sa luam in calcul si faptul ca nu si-au mai primit salariile de jumatate de an, ne-am putea gandi ca fac intentionat greselile astea...nu stiu..incerc si eu sa le gasesc o explicatie pentru ca imi vine greu sa cred ca exista oameni care pot scrie asa...si "ziaristi" pe deasupra... abia acum inteleg cine poate debita si perlele alea de la bac de care radem cu totii :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. Acum ceva timp, am auzit pe cineva spunand ca cine nu se pricepe sa faca nimic se face ziarist. La vremea aia, mi s-a parut o rautate. Acum, din pacate, tind sa-i dau oarecare dreptate individului care a spus asta.
    Cu tampeniile din Atac m-am obisnuit deja, nu ma mai mira, dar ma indigneaza. La varianta ca s-ar putea sa faca intentionat greselile astea nu m-am gandit, dar sa stii ca s-ar putea sa nu fii chiar departe de adevar :))
    Multumesc frumos de vizita si de coment.

    RăspundețiȘtergere
  5. apropo de perlele din atac. Am descoperit unele si mai tari in Ring. Ma prapadesc de ras in fiecare zi de felul cum isi scriu ei materialele din monden. Vor sa fie spirituali, sa faca pamflet, dar n-au nici o treaba saracii cu asa ceva. Iti recomand cu caldura si tie, sau ...cu racoare mai bine :)

    uite aici un exemplu cras de stupizenie gazetareasca! :))http://www.ziarulring.ro/stiri/romanita_a_ajuns_la_pepeni.html

    RăspundețiȘtergere
  6. am citit acum articolul cu romanita. penibil, pueril si degeaba. si fortat. ca multe dintre articolele din tabloide, de altfel. n-o sa inteleg prea curand de ce trebuie sa se scrie un articol despre ce pofte are romanita, sau despre cum sta la plaja anna lesko, sau despre cum coboara din masina roxana de la trident.
    vorba ta, vor sa fie spirituali, doar ca n-au subiecte si atunci e greu sa faca pamflet din nimic.

    RăspundețiȘtergere
  7. Atac? What is it this? Vorbeam de presa, nu de hartiile de ambalaj...

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna asta cu hartiile de ambalaj :)). Pseudopresa asta are insa destui devoratori de barfe pe care nu-i deranjeaza modul de exprimare. Da' parca nici barfele nu mai sunt ce-au fost odata.

    RăspundețiȘtergere
  9. Pai este adevarat ca cine nu stie sa faca nimic se face ziarist , iar daca stie cat de cat sa scrie devine editorialist !

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu esti prea departe de adevar. Pai la cate sute de publicatii sunt la ora asta pe piata, de unde sa se gaseasca atata armata de ziaristi care sa aiba si idei bune si sa stapaneasca si limba romana? Neah. Noroc ca s-au inventat softuri :)) stim noi de care. Da' cine n-are bani sa-si cumpere softuri... schingiuieste limba romana.

    RăspundețiȘtergere

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea acestor termeni şi condiţii:
» Este interzis furtul nickname-urilor şi semnăturilor altor utilizatori.
» Sunt interzise comentariile care incită la acţiuni ilegale, precum şi cele care conţin ameninţări sau violează viaţa privată.
» Nu sunt permise mesajele cu tentă antisocială, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene şi injuriile.
» Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor şi îşi asumă consecinţele în cazul unor acţiuni legale.
» Autorul acestui blog îşi rezervă dreptul de a şterge comentariile care nu respectă regulile de mai sus.