01 octombrie 2009

Şi timpul se dilată pe ritmuri de cancan


Din ciclul "Noi muncim, nu gândim", vă supun atenţiei o aberaţie marca "Cancan" (sună bine "marCA CAncan", nu?). Se făcea că eram în anul în care a fost ucis cantautorul Ioan Luchian Mihalea, anul 1993. Şi se mai făcea că anul 1993 era an bisect. Nu pt că februarie ar fi avut 29 de zile, conform regulei (REGULII, sic!), ci pt că luna noiembrie a avut 31 de zile. Noroc că cititorii de tabloide sunt într-un fel: mulţi vede, da' puţini pricepe.

4 comentarii:

  1. :)
    Stai sa vedem cat va avea anul acesta...32?!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte posibil sa aiba 32, la fel cum foarte posibil e sa aiba 28. In mod cert, o luna are cate zile vrea muschiul jurnalistului :))
    Multam frumos de vizita si de coment.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu ca ar conta, dar cand faci atata caz de eruditia ta intr-ale gramaticii, este inadmisibil sa nu stii ca forma in dativ a substantivului REGULA este "REGULII", nu "REGULEI". Conform "regulei" bumerangului, daca nu stii sa-l arunci, te izbeste cand nu te astepti. Lasa bumerangul jos!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multam frumos de observatie. Asa este, este REGULII in dativ-genitiv, si nu REGULEI, cum am scris eu. Mi se intampla si mie sa dau cu oistea in gard cand scriu noaptea si in virtutea inertiei.
    Acum ceva timp, mi s-a intamplat sa am o logica de moment foarte stramba: am scris undeva "trebuiesc" in loc de "trebuie", din cauza unui rationament gresit: daca verbul se conjuga la viitor in felul asta - "ei vor trebui" (si nu "ei va trebui"), de ce nu s-ar fi intamplat la fel si la prezent (ei "trebuiesc", si nu "ei trebuie")? Pana cand, in urma unei revelatii :)) legate de faptul ca totusi nu-mi placea cum suna, m-am uitat in DOOM. Evident, m-am rusinat ca n-am facut-o din timp, desi de la bun inceput aveam ezitari in privinta formei.
    De eruditia mea insa o sa fac caz si pe mai departe, pt ca sunt infinit mai erudita intr-ale gramaticii decat multe personaje obscure cu pretentii de vorbitori de lb romana. Din acelasi motiv nu las nici bumerangul jos si nici nu am pretentia sa ajung vreodata experta in a-l arunca. Sunt om, nu DOOM. Iar daca sunt lucruri pe care nu le stiu sau asupra carora ezit, le voi invata pe parcurs, fara suparare.
    Iar pe tine te felicit sincer. Cei mai multi n-ar fi observat forma gresita a "REGULII".

    RăspundețiȘtergere

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea acestor termeni şi condiţii:
» Este interzis furtul nickname-urilor şi semnăturilor altor utilizatori.
» Sunt interzise comentariile care incită la acţiuni ilegale, precum şi cele care conţin ameninţări sau violează viaţa privată.
» Nu sunt permise mesajele cu tentă antisocială, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene şi injuriile.
» Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor şi îşi asumă consecinţele în cazul unor acţiuni legale.
» Autorul acestui blog îşi rezervă dreptul de a şterge comentariile care nu respectă regulile de mai sus.