25 noiembrie 2009

Alegeri şi alergeni


De alegeri, am jucat în deplasare. Nu că dacă aş fi fost acasă, m-aş fi dus să votez. Nici vorbă. Doar ca aş fi făcut-o în tăcere şi neştiută de nimeni. Aşa, plecată de acasă fiind, mulţi dintre cei care au încercat să mă convingă să-mi exercit dreptul, bla, bla, bla au avut de-a face cu fixismu' meu legat de cât de naşpa şi făr' de viitor e ţara asta şi cât de tare mă doare pe mine în trei litere, vorba lu' Badea, de ce-o să se întâmple cu ea. Şi m-au lăsat în pace, nu înainte de a mă asigura că or să se mai schimbe lucrurile în viitor. În bine, cum altfel?
Da' nu-mi fac griji. Prezenţă la vot a fost şi fără mine, aşa că pot dormi liniştită.
Btw, care o fi satisfacţia pe care o resimţi după ce mergi la vot? Că mă gândesc că tre' să fie ceva, de vreme ce se buluceşte rumânu' să-i dea cu ştampila în cap unuia sau altuia. Adică, salarii mici, pensii aidoma, taxe mari, birocraţia - pe treaba ei, medicamente scumpe, măsuri anticriză - sublime, dar lipsesc cu desăvârşire, forfetaru' - forfetar, concediu' fără plată - puternic ancorat în mintea bolnavă a ălora de ne conduc, instituţiile statului - cu mersul lor încet, pe loc şi deloc, nivelu' de trai tinde spre minus infinit. Şi după ce-i înjurăm şi dăm cu ei de toţi pereţii, şi pe bună dreptate, ne ducem să-i votăm. Să alegem ce? Io îi suspectez p-ăştia de se duc la vot că dorm mai bine noaptea, altfel nu-mi explic. Nu există, practic, niciun alt motiv pt care s-ar duce să voteze. Fără a vrea să jignesc votanţii, da' io chiar nu le înţeleg logica. Bine, poate sunt io prea blondă la creierii capului şi am probleme de pricepere, admit. Sau poate conştiinţa civică încă funcţionează. Păi da, ce să le ceri needucaţilor de noi să aibă conştiinţă civică? Noi ştim doar să cerem, da' nu facem nimic pt a avea :))
Cam băsescieni oamenii din satul unde mi-am petrecut eu ziua de 22 noiembrie, după cum am putut constata. Cât despre ceilalţi candidaţi... Geoană ce mai era adus în discuţie şi doar în contexte de genu': "Da' îmi dă ceva dacă votez cu Geoană?"
Apropo de pozele postate, îndrăznesc să cred că Băse s-ar fi ales cu ceva mai multe voturi dacă n-ar fi trimis damele la cratiţă, respectiv la piaţă şi ar fi împărţit sutele alea de mii de euro investite în şorţuri de bucătărie, sacoşe, calendare, bannere, umbrele şi alte inutilităţi la bugetari/pensionari/studenţi, cu titlul de mărire de salariu/pensie/bursă.
Şi apropo de izbucnirile mele în momentele în care cineva încerca să mă convingă că unul dintre candidaţi face brânză mai bună/mai proastă decât contracandidatul. Măh, am ingerat ceva ce nu mi-a picat bine la ficaţi (şi nu, nu am mâncat kkt, cum ar putea crede unii) şi m-am trezit cu ditai alergia, sau intoxicaţia, sau ce-o fi ea care mă mănâncă toată pielea, de zici că am râie. Sau, cum îmi zicea cineva, m-o fi intoxicat clasa politică care m-a cam hăituit în ultimele zile. Că unde mă întorceam, numa' discuţii politice auzeam. Nefericită alegere să plec în sfânta zi de 22 noiembrie din casa mea, da' a fost musai. Aşa că acum mă tratez cu Clorocalcin şi Flonidan, ceea ce nu vă doresc şi vouă.
Şi în încheiere, probabil că s-ar cuveni să-mi cer scuze părinţilor politicienilor români, ai căror gâţi i-am invocat în contexte nu tocmai ortodoxe ori de câte ori le apăreau odraslele pe la teveu.

PS
Dacă vă mai ţin nervii, vizionaţi filmuleţu' de-acilişa, autor Darius Groza. Avertisment: pe alocuri, conţine limbaj cam prea... becalian.

7 comentarii:

  1. La vot nu te duci sa multumesti cuiva. Dar ca sa intelegi asta se pare ca trebuie sa te intereseze problema asa, de la sine, sau sa te intereseze adevarul sau neadevarul (nu ai de un'sa stii) spuselor unuia sau altuia. Asta depinde de simturi (in primul rand auzul si nu in ultimul, bunul).
    Eu ii suspectez pe cei ce nu se duc la vot (nu la alegeri - de unde?) ca dorm sanatos numai cand nu mesteca si nu vorbesc - in rest, tot timpul - si ca, in loc sa vorbeasca, mai bine ar manca in continuare ca, intre doua somnuri, oricum nu stiu nici ce mananca si nici ce vorbesc si de vorbit cu-aceeasi substantialitate se poate vorbi si-n somn.
    In loc de Clorocalcin si Flonidan ar fi mai buna o carte dar nu de Tabinet si nici de Sandra Brown, ci de "principiile democratiei".
    Multi, foarte multi, prea multi, isi umplu gura cu cuvantul asta nestiind ca alimentul Democratie, menit a ne creste buni si drepti, trebuie sa ajunga-n gura prin cap - via ochi si urechi - si-l ia in cavitatea buco-faciala cu lingura sau alte instrumente mai mult sau mai putin din instrumentarul dotarii culinare.
    Stiu; cu suficienta tinutului de ochi deschisi atat cat ducem lingura la gura (sa n-o bagam in nas sau alta parte) veti spune in ritmuri leganate, adormitoare (dupa primul rand citit din ce-am scris mai sus): bla... bla.... bla............
    Democratia nu-i bla,bla,bla si e motivul pentru care, cei ce fac bla, bla, bla cu ea la somnorosi pe tonuri cat mai calde de culoare si sunet, bogat pudrate-n lingura cu Flonidan si Clorocalcin (eventual zahar, faina si ulei - c-asa-i la noi), ne-o da la bot (macar incearca) acolo unde spera ei ca somnul ratiunii sa ii aduca la putere.
    Constat (inca odata) ca pentru aproape jumatate din natia romana si inca 32,44 din jumatatea cealalta imnul cantat celor ce inalta steagul in Europa si in Lume pentru Romania ramane (trebuie sa ramana inca) "Desteapta-te Romane".

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. intr-adevar, la vot nu ma duc sa multumesc cuiva, ma duc sa ii acord increderea mea unui individ care ar trebui sa vegheze sa am un trai cat de cat decent. pana acum, toti cei care s-au perindat la putere nu au facut decat sa ma convinga ca eu, cetatean roman, le sunt din cale-afara de indiferent.

    2. nu e nevoie sa inteleg mai multe decat am inteles pana in momentul de fata. intamplator, de cativa ani lucrez in presa centrala, si anume in ceea ce noi numim quality press. din atari motive, indraznesc sa cred ca nu ma situez in afara realitatilor romanesti, in speta a celor politice, ca despre ele vorbim.

    3. nu stiu cata substanta au vorbele pe care le scot pe gura atunci cand nu dorm, dar exista dreptul la propria opinie, pe care, spre deosebire de dreptul de a merge la vot, nu ma deranjeaza, ba chiar imi place, sa mi-l exercit.

    4. recunosc ca nu am citit foarte mult pe tema principiilor democratiei, desi as fi putut s-o fac intre doua volume de sandra brown si intre doua partide de tabinet sau popa prostu'. stiu insa ca in democratie puterea apartine poporului. nu de putine ori, am avut senzatia ca poporul se reduce la clanurile mafiote, ca ele sunt cele care dicteaza si care fac legea. am dat doar un exemplu. haideti sa vedem cum se poate rezolva problema clanurilor mafiote, ai caror membri sunt pusi in libertate pe motiv ca nu prezinta pericole sociale, si dupa aia sa ne luam la tranta cu bloggerii frustrati, care sustin ca e o prostie sa te duci la vot.

    5. cat despre simturi, si in special despre bunul-simt, ar fi mai eficient daca pt lipsa de bun-simt ar fi trasi la raspundere cei alesi, si nu un blogger sau altul care refuza sa voteze pt ca-i e lehamite de viata pe care o traieste intr-o tara democrata precum e romania. iar eu, ca simplu cetatean, nu am parghiile necesare sa-l trag la raspundere. ar putea-o face justitia, dar ma tem ca nu are niciun interes.

    multumesc pt vizita si comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  3. m-am chinuit sa postez acest comentariu timp de doua zile, de trei ori pe zi. antivirusul si antispy-ul meu nu mai face fata. m-ar fi interesat, la vremea la care ti-am citit articolul, profilul tau; nu mi s-a lasat dezvaluit. acum, desi nu sunt de acord, te inteleg inteleganu-ti starea. nu esti o luptatoare; as vrea sa iti raspund la punct cu punct dar nu m-apuc sa-nvart eu un cutit pe care nu eu l-am infipt.
    ai varsta fiului meu.
    eu iti urez sa iti doresti tot ce ti-ai fi dorit sa fii si(-n consecinta) sa ajungi acolo unde - sa zicem - ti-ar place dar, "D-zeu iti da dar nu iti baga-n traista" adica: trebuie sa faci si tu ceva. doar vorba aia cu "doar pruncul care plange e dus la san" este valabila cel mult pana la majorat desi ala nu mai e prunc ci retardat (parerea mea si nu ma refer la tine).

    RăspundețiȘtergere
  4. in primul rand, va multumesc pt intelegere. daca sunt atat de radicala, asta se trage de la scarba care m-a coplesit in ultima vreme.

    in al doilea rand, mai corect spus ar fi: "nu MAI sunt o luptatoare". odata eram, odata reuseam sa am castig de cauza in fata unor indivizi care erau convinsi ca ma pot strivi pt ca ei aveau functii si bani, iar eu - doar dreptate si pe nimeni in spate. lupta cu puterea insa este o lupta cu morile de vant atat timp cat cea mai mare parte a romanilor se vand pe o punga de zahar si un litru de ulei. eu, personal, prefer sa plec din tara, chiar daca asta e un act de lasitate.

    spuneti ca aveti un fiu de varsta mea. sa va traiasca si sa va bucurati de el. fiul dvs traieste bine? e realizat? are copii? majoritatea prietenilor mei, si vorbesc de oameni care se invart tot in jurul varstei de 30 de ani, stau inca cu parintii sau cu chirie, sunt necasatoriti, nu au copii, castiga atat cat sa-si plateasca datoriile si sa supravietuiasca. la asta se adauga si faptul ca acum stau cu sabia restructurarii deasupra capului. eu sunt un caz fericit. chiar daca nu am un sot si copii, cel putin am casa mea. pe care parintii si bunicii mei au pus mana de la mana si mi-au cumparat-o. si stiti cum? au vandut un apartament in provincie si au mai facut 3 credite de nevoi personale ca sa-mi cumpere o garsoniera in bucuresti. cu mult timp in urma, familia mea a reusit sa cumpere 2 apartamente in provincie, asta in conditiile in care mama era casiera la uzina de apa, tata a devenit inexistent de cand am implinit eu 2 ani, bunicul din partea mamei lucra la drumuri si poduri, iar bunica era bucatareasa la gradinita. deci oameni fara studii superioare, care in anii '80 au reusit sa cumpere 2 apartamente. in anul 2007, am vrut sa ma mut la casa mea si nu as fi reusit daca mama nu ar fi vandut unul dintre apartamente. insa cati tineri de 30 de ani au sansa mea? cu toate astea, nu pot fi atat de imprudenta sa-mi asum responsabilitatea unei familii, atat timp cat eu castig putin peste 10 milioane, care se duc pe intretinere, utilitati, taxe si nu de putine ori mi-a trimis mama bani din pensie.

    si intreb inca o data: de ce sa ma duc la vot si sa le fac un bine unor oameni care oricum traiesc foarte bine, si cu votul meu, si fara votul meu? care sunt atat de orbiti de putere incat nu-i mai intereseaza sa-i prezinte poporului ce-au facut sau ce pot face pt el, ci isi canalizeaza toate eforturile in sensul dezvaluirii de cat mai multe mizerii despre contracandidat. nu am instigat niciodata la neprezentarea la vot, fiecare face dupa cum il duce capul, insa eu am suficiente motive sa nu ma duc, plus scarba pe care nu am mai resimtit-o niciodata asa pregnant ca in campania asta electorala.

    RăspundețiȘtergere
  5. aveti, si tu si fiul meu, exact jumatate din varsta mea. un roman frustrat sunt si eu dar n-am fost niciodata un blazat. frustrarile m-au enervat si revoltat. vorbim de frustrari politico-sociale. daca e sa scadem varsta copilariei, prin care toti am trecut o singura data si scadem de la fiecare din noi - sa zicem - jumatate din varsta voastra veti vede ca sunt - dpdv politic si social - chiar de trei ori mai in varsta decat voi iar, daca as scadea mai mult as fi si mai batran. ar fi multe de spus dintr-o viata de om...
    ar fi multe de povestit. as putea scrie un roman fluviu. esenta unei vieti (a mea) a fost principiul corect, credinta in el si insistenta. e poate si motivul pentru care - la ora asta - scriu.
    ca sa raspund unor intrebari, fiul este realizat: casatorit de un an, nu are inca copii, licenta managementul afacerilor (bursier ASE), master Marketing (bursier ASE), Master Vanzari (Olanda), director de marketing - reprezentanta Romania - la o companie IT multinationala cu sediul in Olanda, au casa lor (ap. 2 cam.)
    Eu:fara un loc de munca stabil de aproape 3 ani.
    si ce ti-sm spus despre mine si ce ti-am spus despre fiu sunt coaja. miezul e mult mai interesant. toate realizarile exceptionale ale fiului meu au la baza un dezastru financiar al familiei noastre intamplat in '98, cand se afla in clasa a XII-a. multi se intreaba cum de am ramas intreg sau nu m-am sinucis. ei, bine, ce nu te omoara te face mai puternic.
    continui sa cred ca tu mai ai de lucrat si la capitolul principii si la insistenta.

    PS n-am timp sa mai corectez la text.
    Duminica placuta.

    RăspundețiȘtergere
  6. La alegerile locale din 2008 , parlamentare si europarlamentare nu m-am dus ca nu am avut pentru ce , dar la alegerile astea eram nerabdator sa ajung sa votez , mai ales ca am avut nitica treaba duminica , si eram gata sa votez la o sectie speciala , ca mi-era frica sa nu se inchida urnele , si sa nu mai apuc .

    Am lasat treaba si am pierdut 100 si ceva de lei , tot ca sa pot sa ajung sa votez !

    Chiar daca am votat cu Crin Antonescu , acuma ma duc sa votez cu Traian basescu , ca sa-i fu*a pe toti , nu numai pe Elena Udrea.

    Stiu foarte multe persoane care de abia asteapta sa vina 6 decembrie sa-l voteze pe Traian Basescu , cu toate ca in primul tur au votat cu Crin Antonescu , Vadim sau Geoana .

    Chiar daca Traian Basescu este o jigodie ipocrita , este nevoie de scarbe ca el , ca sa faca un parlament mai mititel si parlament unicameral , si sa le umble la cacao bugetarilor .

    Pe 22 noiembrie am vazut multa lume disperata sa voteze , nu pe scarbotenia de Traian Basescu , dar vroiau sa voteze la referendum ca sa scada numarul de parlamentari .

    Daca de maine numarul parlamentarilor ar scadea cu jumatate , 25 % din populatie ar avea o profunda satisfactie care i-ar tine patru ani .

    RăspundețiȘtergere
  7. @romania inedit
    reducerea numarului de parlamentari suna bine IN APARENTA. am insa mari dubii, si nu sunt singura, ca banii care vor fi economisiti in felul asta vor ameliora traiul populatiei. pana si femeile de la mine de la tara, alea care se intrebau daca primesc ceva daca voteaza un candidat sau altul, s-au prins ca referendumul n-a fost altceva decat o manevra tipic basesciana de a atrage lumea la vot si de a-si imbunatati imaginea. c-o fi bine, ca n-o fi bine, om trai si om vedea.
    eu nu ma voi duce la vot nici in turul doi, pt ca nu pot pune stampila pe un om lipsit de scrupule, pe un om care il intreaba pe profesor cat castiga pe ora de indrazneste sa nu fie multumit de salariu, pe un om care tine cont doar de vointa proprie si de cea a pupincuristilor din dotare, pe un om care se pretinde moral si atoatestiutor, dar nu stie sa-si tina tuta dorobantiera acasa, ba mai mult, o promoveaza in PE, desi tuta dovedeste constant ca singurul lucru de care e in stare este acela de a se face de ras ori de cate ori deschide gura.
    la fel, nu ma voi duce la vot ca sa pun stampila pe o interfata. basescu are o idee fixa, aia cu mogulii, dar nu mi se pare a fi deloc gresita. mogulii exista si ma indoiesc ca s-au aliat intru binele poporului. pana una, alta, tara asta inca mai dispune de resurse naturale pe care eu, sau tu, sau x, sau y nu stim cum si nici nu dispunem de parghiile necesare sa le exploatam. nu sunt curioasa sa vad cum arata o tara impartita intre moguli.
    ar mai exisa varianta anularii votului, dar consider ca nu merita efortul deplasarii pana la sectia de votare doar pt asa ceva.

    @KinR
    fiul dvs e ceea ce eu numesc un om realizat. probabil ca, asa cum spuneti, mai am mult de lucrat la capitolele principii si insistenta. asta, pana la urma, tine de structura fiecaruia. pe mine, spre exemplu, neputinta constanta, desi nu ma omoara, nici nu ma face mai puternica. desi ma intriga, ma demoralizeaza si imi slabeste vointa.
    pana una, alta, traim intr-o tara in care niciun sistem nu functioneaza asa cum ar trebui si daca nu ai un sprijin - de orice fel ar fi el - in ceea ce intreprinzi, ramai pe dinafara. iar sistemul, nu eu il fac sa mearga bine.
    reformarea sistemului sanitar n-o sa inceapa in momentul in care eu nu voi mai da spaga, ci atunci cand cadrele medicale vor fi la fel de bine platite ca cele din strainatate si vor fi sanctionate drastic pt orice greseala. deocamdata, voi continua sa dau spaga, pt ca nu am chef sa simt pe pielea mea ce inseamna o manevra brusca, sau sa mi se vorbeasca precum unui boschetar, sau sa astept cu orele pe holurile unui spital.
    sistemul de invatamant n-o sa se reformeze odata cu scoaterea religiei, a muzicii si a orelor de educatie fizica din programa, ci atunci cand elevul va avea posibilitatea sa studieze doar disciplinele spre care are inclinatie, maximum 4-5. salariul nu este singura problema a profesorului. si eu am lucrat 3 ani in invatamant si, mai mult decat un salariu mai mare, imi doream ca elevii sa ramana cu ceva in cap la sfarsit de an, imi doream sa nu vorbesc singura la ora. or, asta nu e posibil daca elevului aluia nu-i place materia, daca nu are inclinatie spre ea. si atunci de ce sa se chinuie si copilul, si profesorul?
    v-am dat doar doua exemple, as putea continua cu sistemul judiciar, dar tocmai ce am pomenit intr-un comentariu mai sus cum sunt eliberati membrii clanurilor mafiote pe motiv ca nu reprezinta pericole.
    oricum, am senzatia ca m-am lamentat mai mult decat ar fi fost cazul, iar asta chiar nu ajuta la nimic. asa ca prefer sa pun capat aici enumerarii motivelor pt care am inceput sa urasc tara asta, pt ca nu as termina nici intr-o saptamana.

    RăspundețiȘtergere

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea acestor termeni şi condiţii:
» Este interzis furtul nickname-urilor şi semnăturilor altor utilizatori.
» Sunt interzise comentariile care incită la acţiuni ilegale, precum şi cele care conţin ameninţări sau violează viaţa privată.
» Nu sunt permise mesajele cu tentă antisocială, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene şi injuriile.
» Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor şi îşi asumă consecinţele în cazul unor acţiuni legale.
» Autorul acestui blog îşi rezervă dreptul de a şterge comentariile care nu respectă regulile de mai sus.