08 iulie 2009

Cu gura plina pe banii contribuabilului

Din ciclul "Prietenu' meu, afepeu'" (pe care l-am inceput aici si l-am continuat aici), va relatez un alt episod (ep. 3) din contactul meu, mai mult sau mai putin protejat, cu institutiile statului. Si ma refer in special la AFP, unde functionarii au program de 8 ore si pauza de masa de 2 ore (!?!). Inclusa in programul de 8 ore, of course. Adica muncesc doar 6 ore/zi, ce s-o mai lungim.
Oamenii au o megapauza de pranz, intre orele 13.00 si 15.00. Evident ca am ajuns la 14.25 trecute fix (noroc ca n-am ajuns la 13.00), astfel incat, spre bucuria mea, n-a trebuit s-o frec decat vreo juma' de ora. Si al naibii peisaj la IMGB (ca la AFP IMGB avusei treaba), ca nici n-ai ce vedea, nici unde te plimba, asa incat am inconjurat de vreo doua ori masinile din parcare, am sprijinit gardul inca vreun sfert de ora si pe la 14.50 zic sa urc la birourile astora. Doar nu va-nchipuiti ca la ora 14.50 erau usile deschise. No way. Doar un gardian care ne spunea (ca eram mai multi pe-acolo) sa mai asteptam putin, ca nu se deschide chiar la secunda (a se intelege ca se deschide la cateva secunde dupa ora 15.00, nu inainte). Dar nu asta conteaza. Oricum, la mine a durat mai putin de 2 minute ca m-am dus cu toate completate ca la carte.
Revin. La ce le trebuie, fratie, pauza de masa de 2 ore? Ca banuiesc ca e vorba de pauza de masa, nu de pauza de odihna. Adica, nu vii la serviciu ca sa te odihnesti. Zic si io. Pai si la parastas termini de mancat in mai putin de 2 ore. Si presupunand ca mananca felul unu, felul doi si desert... 2 ore?!?!?! Adica, inteleg, poate de la 8 jumate, de cand incep programul, si pana la 13.00, e posibil sa dea foamea cu ei de toti peretii. Da' totusi... 2 ore?!?!?!
Iar la 16.30 oricum se termina programul. Adica dupa pauza de pranz, oamenii mai muncesc o ora jumate si o intind acasa. Unde mananca, eventual.
Ca sa nu mai zic ca oricum, cand am intrat in biroul in care aveam treaba, una din doamne inca devora constiincioasa o felie de pepene.
Io nu stiu decat cazul afepeului, da' or mai fi si alte institutii ale statului cu pauza de masa de 2 ore. Ca privatii nu-si permit decat cel mult una de o ora.
Si totusi, cat mama zmeilor poti sa mananci in 2 ore?

6 comentarii:

  1. Asa sunt functionarii publici , mai nemancati si mai nepauzati !
    Eu le doresc tuturor functionarilor publici sa devina patroni si sa aiba si salariati , sa vada cum e cand vine ziua de 25 in luna si te uiti sa vezi de unde dracu scoti bani sa platesti toate carţofeniile !

    RăspundețiȘtergere
  2. Nemancati, n-as zice ca sunt. Stiu ca sunt destul de bine platiti. Eu sunt revoltata ca lucreaza in niste institutii ale statului de care omul are nevoie in fiecare clipa. Pe la AFP-uri, ANAF-uri si alte acronime d-astea tampite tot timpul sunt cozi. Adica, nu zice nimeni sa nu-si ia pauza de masa, ca, vorba aia, lucrand minut de minut cu contribuabilul, sigur ca nu ai cand sa inghiti ceva si nici sa vorbesti cu omul cu gura plina nu-i frumos. Da' adapteaza-ti programul, frate, la nevoile cetateanului, ca din taxele pe care le plateste asta la stat iti iei si tu salariul.
    Io zic fereasca Dzeu sa ajunga astia patroni. La cat put de nesimtire unii dintre ei, din ce-am cunoscut eu, mi-e mila de potentialii angajati ai astora.
    Multam frumos de vizita.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna, doresti cumva sa facem un schimb de linkuri? daca da, astept un mesaj pe blogul meu cu datele tale. O zi buna iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Oana, mancatul nu e totul. Dupa masa, li de face somn. Au nevoie de o siesta. Dupa aia, de o cafea. E un proces lung si anevoios, intelege si tu!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nadia, inteleg ca oamenii astia au si ei nevoi, toti avem, inteleg ca au nevoie de pauza de masa (n-o sa pot sa-nteleg insa de ce au nevoie de una atat de mare), au nevoie si de siesta, si de cafea, cum zici tu, si de tigara, si de multe altele. Da' zau daca as mai comenta ceva de-ar fi si ele mai amabile - zic "ele" c-am vazut ca ele predomina - si n-ar mai afisa mutra aia sictirita, care iti transmite tot timpul ca le deranjezi. Si n-as vrea sa ma leg si de faptul ca lucreaza cu picioarele... io-s patita si raspatita, d-aia am ciuda pe ele.

    RăspundețiȘtergere

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea acestor termeni şi condiţii:
» Este interzis furtul nickname-urilor şi semnăturilor altor utilizatori.
» Sunt interzise comentariile care incită la acţiuni ilegale, precum şi cele care conţin ameninţări sau violează viaţa privată.
» Nu sunt permise mesajele cu tentă antisocială, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene şi injuriile.
» Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor şi îşi asumă consecinţele în cazul unor acţiuni legale.
» Autorul acestui blog îşi rezervă dreptul de a şterge comentariile care nu respectă regulile de mai sus.