02 aprilie 2010

Moare un mit. Se naşte o epistolă. Analiză pe text

Notă
Această postare este un pamflet. Orice asemănare cu persoane cunoscute este pur întâmplătoare.



Motto
Cinicul ştie preţul oricărui lucru, dar nu ştie valoarea niciunuia. (Oscar Wilde)


Sunt eu, corectorul frustrat, care, în loc să-şi vadă de casă în prag de sărbătoare, se ţine de analize. Am în sânge microbul scrisului mult (şi pe cel al vorbitului, da' mai puţin), iar acum tentaţia e mare.
Am citit cu multă atenţie şi cu şi mai mult interes o scrisoare pierdută pe bloguri şi recuperată de... reţele interne. Expeditorul - să-i zicem "Stowe". Destinatarul - personajul colectiv "unchiul Tom" (ăla cu coliba). Referentul - păcuraru' Păcuriciu. Şi, din încordarea mea izvorâtă din interes şi atenţie, cum ziceam, mi-a venit cheful. De scris. Şi de analizat. Cum o făceam la şcoală. Şi iată ce a ieşit:

Caracterizarea personajului central (adicătelea, cum ar veni, expeditorul):

- are numeroase calităţi: "... nu am pacalit sau inselat pe nimeni, am ramas vertical si principial...", aşa încât, conform zicerii "cine se aseamănă se adună", dl. Stowe nu s-a lăsat înconjurat decât de "oameni de inalta tinuta profesionala si morala";

- cu bun simţ, calitate de care se pare că ăl mai neprincipial profită cu vârf şi îndesat: "(păcuraru' Păcuriciu - n.r.) Nu isi mai aduce aminte de multe si in rest mizeaza [...] pe bunul meu simt";

- cu o coloană vertebrală făr' de cifoze, lordoze şi alte scolioze, dl. Stowe devoalează caracterul condamnabilo-deplorabilo-mizerabil al păcurarului, fără a-i minimiza însă calităţile fine şi... sofisticate: "Minte fara sa clipeasca, minte cand respira, minte sofisticat. De un cinism care explica multe dintre actiunile sale";

- se încrede în profesionalismul lui Tom (tot ăla cu coliba) şi, pe cale de consecinţă, se converteşte în apărătorul lui: "(Acelaşi păcurar Păcuriciu) a insultat mereu profesionalismul oamenilor si actul jurnalistic." (Btw, corectorii nu intră aici, ei nu pot fi profesionişti atât timp cât nu vor fi în stare să explice pe înţelesul tuturor de ce corect este "ucraineni" şi nu "ucrainieni", "proprietar" şi nu "propietar", "strângeţi rândurile" (pers. 2 pl.) şi nu "strânge-ţi rândurile");

- respectă creaţia supremă a lui Dumnezeu, omul, prin urmare nu poate decât să adopte o atitudine de condamnare a celui care acţionează contrar principiilor şi convingerilor sale: "... am auzit [...] o serie de observatii si dovezi care pun sub semnul intrebarii orice urma de credibilitate si respect asupra oamenilor";

- are defecte ca tot omu' şi nu se sfieşte să şi le recunoască (nu-şi face mea culpa, dar pare să le fie recunoscător oamenilor toleranţi): "As vrea sa va multumesc [...] pentru ca mi-ati suportat firea impulsiva si temperamentul coleric";

- are regrete şi, probabil, dacă ar putea da timpul înapoi, nu şi-ar mai măsura forţele cu femeile, nu le-ar mai face să plângă urmare a ameninţărilor nejustificate, le-ar asculta fără a face mişto de ele, nu şi-ar mai da angajaţii cu capul de uşi, nu i-ar mai discrimina, nu i-ar mai hărţui doar-doar or pleca de bunăvoie, ar respecta prevederile codului muncii pe plantaţie, nu ar avea procese cu angajaţii şi nici n-ar mai fi nevoit să-şi trimită omuleţii la tribunal să jure strâmb pe Biblie şi, în general, nu şi-ar mai bate joc în niciun fel de Tom: "Regret ca nu mi-am facut mai mult timp pentru oameni [...] Sa ii cunosc si sa ma bucur mai mult de prezenta lor acolo." Referitor la lipsa timpului, în mod sigur a fost tardiv când şi-a dat seama că timpul nu se face de la sine, ci şi-l face fiecare în funcţie de necesităţi. Exemplu: un timbilding la Brazil este infinit mai necesar decât primirea în audienţă a unui unchi, să-i zicem Tom;

- este intrigat de atitudinea păcurarului Păcuriciu faţă de el şi, sub puternica impresie a unui gest pe care-l faci atunci când vrei să scapi de un lucru nefolositor, dl. Stowe comite un anacolut dtf (!!! e "dtf", nu "stf", adică "de toată frumuseţea", pt neiniţiaţi!!!): "mie care am facut atatea pentru aceasta companie [...] a fost in stare [...] sa ma arunce efectiv afara din companie ca pe un gunoi";

- către final, dl. Stowe îi dă un sfat înţelept lui Tom, în aceeaşi manieră stângace gramatical: "Strange-ti randurile si nu lasati sa fiti folositi unii impotriva altora [...] ramaneti verticali si inflexibili cu valorile si principiile pe care le aveti".

Sfârşitul epistolei e sentenţios şi vine ca un avertisment adresat păcurarului Păcuriciu, amintindu-i că, dacă art. 16 din Constituţie (ştiţi voi care) e discutabil şi negociabil pe Pământ, în alte dimensiuni, nepământene de data asta, nu mai există loc de întors: "De justitie mai scapi dar de JUSTITIE nicio sansa!"


Cum v-a plăcut analiza mea? Primesc notă? Staţi că nu mai ţin minte: suntem în săptămâna în care se trec notele în catalog sau în aia în care sunt profesorii în grevă şi nu se trec notele?


Finalul meu - plagiat şi neoriginal :)
I-aş face un reproş, dar ar trebui să-i folosesc numele. Nu-i nimic, l-a folosit unchiul Tom.
V-aş mulţumi, dar nu obişnuiesc să mulţumesc pt clipele amare pe care le primesc. V-aş rămâne datoare pentru lunile frumoase petrecute împreună, dar n-am avut parte de niciun strop de frumuseţe. Mi-aş cere umil iertare pentru toate greşelile pe care le-am comis, dar nu am greşit decât faţă de mine.
V-aş îmbrăţişa, dar mă tem că nu aţi agrea îmbrăţişarea unui "nimeni pe pământ":)

Oana A
(fost) corector anonim la AH
actual împăcată cu mine




Paşte fericit şi gânduri bune! Şi s-aveţi parte de cel mai bogat iepuraş necrizat!


P.S.: Răspund de luni încolo, dacă am la ce, că pân-atunci îs oaierles, cum s-ar zice.

3 comentarii:

  1. Oana, cel mai important in viata este sa fii un om impacat cu tine! Si imi place ce ai scris, maai scrie :) Te imbratisez, desi nu ne cunoastem personal, dar nu i timpul pierdut. Ai vazut cum toate relele facute cu stiinta de acest om s-au impotmolit? Si eu am zi de zi momente de glorie si regrete nenumarate pentru timpul petrecut acolo si nu cu familia, duminica! Iti urez sa ti faci dorintele sa prinda forma si sa ne auzim cu bine si numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pastele inseamna un nou inceput. Stiu prin ce ai trecut, cunosc caracterul oamenilor care au luat decizii in AH. Important e ca cei de genul lor, se vor duce la fund ca plumbul. Lumina fie cu tine!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Cristiana
    Multumesc pt urarea din final. Mie inca mi-e greu sa cred ca schimbarea asta chiar a avut loc. Inca mai astept sa se anunte public ca n-a fost decat o pacaleala de 1 aprilie. M-as bucura sincer ca oamenii de acolo, care n-au avut parte chiar de cele mai firesti conditii, sa aiba noroc de o schimbare in bine.

    @Dragos
    Eu am avut "norocul" sa trec prin ce-am trecut doar 10 luni de zile, dar altii trec de ani buni. Tot respectul pt oamenii astia. Cum ii spuneam si Cristianei, sper ca de-acum incolo sa le fie mai bine, iar schimbarea conducerii sa nu insemne doar o inlocuire a unui rau cu alt rau.
    Multam frumos de vizita si de coment.

    RăspundețiȘtergere

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea acestor termeni şi condiţii:
» Este interzis furtul nickname-urilor şi semnăturilor altor utilizatori.
» Sunt interzise comentariile care incită la acţiuni ilegale, precum şi cele care conţin ameninţări sau violează viaţa privată.
» Nu sunt permise mesajele cu tentă antisocială, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene şi injuriile.
» Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor şi îşi asumă consecinţele în cazul unor acţiuni legale.
» Autorul acestui blog îşi rezervă dreptul de a şterge comentariile care nu respectă regulile de mai sus.