21 mai 2009

Pica softu', bre?



Ori pica softu' ala genial de corecteaza singur orice fel de greseala, ori nu fu inca implementat. Altfel nu-mi explic cum de aparura atatea "balarii" intr-un singur numar al "Adevarului de Seara" (nr. 205, joi, 14 mai). Ma rog, "nu-mi explic" e un fel de-a spune.
Hilar mi se pare faptul ca tampeniile se gasesc fix la textele scrise cu corp de litera distinct: caseta, explicatie foto, subtitlu, intertitlu, in timp ce textele principale ale articolelor sunt curate ca lacrima, si din punctul de vedere al exprimarii, si din punctul de vedere al integritatii cuvintelor. Asa ca postarea asta vrea doar sa evidentieze faptul ca am renuntat la umbrela, desi la meteo se anuntase ca sunt conditii de ploaie. (Si, da, asta vine din partea unui corector frustrat).
Procesul de responsabilizare a redactorilor suna bine, dar bag de seama ca se face, vorba manechinului PNL-ist, "incet, pe loc si deloc". Responsabilitatea redactorului este, in primul rand, continutul. Mi se pare nitel pueril sa crezi ca unu care scrie la cotidian, adica in fiecare zi, 7 zile din 7 (scuzata sa-mi fie redundanta), care sta cu telefonul la ureche cat e ziua de lunga ca sa-si updateze materialu', se mai poate concentra si asupra formei. Si nu vorbesc de aia care chiar n-au nicio treaba cu lb romana si scriu despre "repercuRsiuni" si "ucrainIeni". Vorbesc despre aia care stiu ca formele corecte ale cuvintelor astora sunt "reperCUSiuni", respectiv "ucraiNENI", dar care au "scapari" cauzate nu de necunoasterea lb romane, ci de presiunea deadline-ului.
N-am sa fac acum elogiul corecturii, pt ca l-a facut Mihnea Maruta (http://mihneamaruta.ro/2009/03/20/elogiu-corecturii-si-o-chemare-la-lupta/) acu' ceva timp, mult mai bine decat as putea s-o fac eu. Spun doar ca si corectura are rolul ei la orice publicatie. Si, ca sa folosesc expresia preferata a unui personaj care comenta pe diferite bloguri, "n-am inventat noi roata" (nu va chinuiti sa descoperiti despre cine-i vorba; daca va intereseaza, dati-mi de stire si va spun, desi nu stiu ce relevanta ar avea).
Despre redactori, numai de bine. "Numai cine nu munceste nu greseste". Si daca nici la "Adevarul" nu se munceste... Ba, am sa ma dau chiar pe mine ca exemplu si am sa va arat cum am comis-o pe vremea cand ma produceam ca redactor pe la alte quality-uri http://www.gandul.info/casa/reorganizeaza-ti-garderoba.html?3889;2434520. Pt cine nu s-a prins despre ce este vorba, ca or mai fi si dintr-astia, tampenia se afla chiar pe primul rand: "pentru a stii" vrea sa spuna, de fapt, "pentru a sti". A se nota ca, inainte de a fi redactor, am fost corector. Evident ca, in conditiile astea, nu-mi era straina conjugarea verbului "a sti", dar mi-a scapat. E firesc si omenesc. Dar turcii n-au cum sa-nteleaga.
Asa cum e greu de priceput ca incarcarea redactorilor cu responsabilitati care tin de corectura nu se poate realiza decat defectuos. Si asta pt ca "obisnuinta e a doua natura". Adica daca esti obisnuit sa te concentrezi pe continut, si nu pe forma, nu zic ca n-o sa-ti iasa si cu forma, dar si rateurile or sa fie la ele acasa.
ADS, nr. 211, miercuri, 20 mai
Maria Radulescu sau Maria Radescu? Cica, totusi, ar fi Maria Radescu. Cand avea si femeia posibilitatea sa devina persoana publica, da-i cu botezu' drept in titlu. Chiar si in pagina 1, la trimitere.
Am auzit ca majoritatea publicatiilor dau paginile la corectura inainte sa plece publicatia in tipografie, si nu dupa ce iese gata tiparita. O fi adevarat?
P.S. Multumim pt coborarea in subteran. In felul asta, gasesc ziaru' si la ora 22.00 cand ma intorc de la serviciu.

10 comentarii:

  1. Doamne, ce-am mai ras. ce chef ai sa citesti/corectezi asemenea pagini!

    RăspundețiȘtergere
  2. Citesc frecvent ADS-ul, recunosc, mai ales de cand a coborat si la metrou. Insa pe tampeniile alea pe care le-am semnalat eu mi-au picat ochii de cum am deschis ziaru', n-a fost nevoie sa le caut cu lumanarea.

    RăspundețiȘtergere
  3. cineva care stie23 mai 2009 la 11:20

    nu mai lovi in stanga si in dreapta! mai bine scrie si despre cine organizeaza totul acolo in fiecare dimineata. stii ca totul se face sub presiune, de cele mai multe ori nejustificata, din partea SGR-ului, care urla si tranteste, nelasand redactorii sa isi faca treaba. mai e si coordonatoarea DTP la nivel de ADS care nu premite sa se efectueze corecturile. daca tot ne arati cu degetul, de ce nu scrii adevarata ta parerea sau care crezi ca sunt adevaratele cauze?

    RăspundețiȘtergere
  4. cineva care stie23 mai 2009 la 11:22

    si mai vad ca ai optiunea de aprobare a comentariilor. ai ceva de ascuns?

    RăspundețiȘtergere
  5. @Cineva care stie
    Stiu cel putin la fel de bine ca si tine cum sta treaba cu presiunea acolo. Stiu cum se manifesta si SGR-ul, si coordonatoarea DTP de la ADS. Crede-ma, am plecat bolnava de nervi de acolo si n-am nici cel mai mic regret ca am facut-o. Si toti care pleaca nu pleaca de bine ce le este. Daca ai sesizat, la inceputul postarii am zis ceva de genul "postarea asta vrea doar sa evidentieze faptul ca am renuntat la umbrela, desi la meteo se anuntase ca sunt conditii de ploaie". Probabil am fost prea subtila si nu m-am facut inteleasa. Ideea era ca s-a renuntat la corectura, desi cel(i) care a(au) avut ideea nu avea(au) nicio garantie ca
    ziarele or sa iasa impecabile dpdv al corecturii. Si asta nu pt ca au in ograda redactori tampiti sau agramati, ci pt ca, asa cum am zis, sarcina redactorului este aceea de a produce continut, nu de a face munca de corector.
    P.S. Nu arat cu degetul doar tampeniile din ADS. Daca ai timp sa cauti pe blogul meu (ceea ce ma indoiesc ca ai), ai sa vezi ca "lovesc" in toate publicatiile care comit tampenii la nivel de limba.
    P.P.S. Optiunea de moderare a comentariilor exista din singurul motiv ca nu vreau sa ma trezesc cu obscenitati in comenturi. Altfel, aprob orice coment, indiferent cat de laudativ sau critic este la adresa mea.
    Multam frumos ca ai trecut pe-aici.

    RăspundețiȘtergere
  6. aia cu vasile muraru si raduleasca e tari

    RăspundețiȘtergere
  7. @de tot rasu'
    Nici macar nu e Vasile Muraru, e Vasile Moraru. E o combinatie de zile mari. Multam frumos de vizita.

    RăspundețiȘtergere
  8. Uite asa aflu si eu ca ai scris (mai scrii?) prin ziarele Dodoloatei. Ma gandeam eu ca asta nu e scriitura de blogger zosolin... :P

    RăspundețiȘtergere
  9. @Alin
    Am scris o scurta perioada, vreo 5 luni. Acu' nu mai scriu pt ca pe criza asta nu mai e loc si pt mine. Asa ca trecui la munca mai de jos, da' tot prin redactiile Dodoloatei. Hai ca ai fost tare cu "bloggeru' zosolin". Multam fain, pamflezistule!!!

    RăspundețiȘtergere

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea acestor termeni şi condiţii:
» Este interzis furtul nickname-urilor şi semnăturilor altor utilizatori.
» Sunt interzise comentariile care incită la acţiuni ilegale, precum şi cele care conţin ameninţări sau violează viaţa privată.
» Nu sunt permise mesajele cu tentă antisocială, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene şi injuriile.
» Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor şi îşi asumă consecinţele în cazul unor acţiuni legale.
» Autorul acestui blog îşi rezervă dreptul de a şterge comentariile care nu respectă regulile de mai sus.