06 februarie 2009

De bunavoie si nesilit de nimeni, te lasi exploatat de noi?

Cam asa s-ar traduce ofertele de angajare din ziua de azi. Sigur, semnezi un contract, unii te-ar sfatui sa iti iei si un avocat cand semnezi contractul colectiv de munca, doar ca, in practica, e ceva mai greu de realizat lucrul asta, pt ca, de regula, nu ti se lasa timp nici macar sa-l citesti ca lumea, daramite sa mai stai sa-i aprofundezi continutul. Plus ca e batut in cuie si nu multi angajatori (chiar ma intreb daca in Romania or exista angajatori din astia) sunt de acord sa adaugi nush ce clauze care, fireste, vor fi in favoarea ta si il vor dezavantaja pe el. Si uite asa, luandu-l pe "se poate si mai rau" in brate, semnezi. Da-mi voie sa-ti spun ca, in majoritatea cazurilor, ai pus-o. Cand ai un salariu bun, nu ti se pare o tragedie foarte mare faptul ca lucrezi zi-lumina si ca nu mai ai viata personala. Sigur, in timp, repercusiunile nu vor intarzia sa apara. Dar cand ai un salariu de kkt (a se citi invers proportional cu volumul de munca) si munCA CAT cuprinde, zau ca nu te mai incalzeste faptul ca lucrezi intr-o companie de prestigiu, recunoscuta la nivel national si poate international. Orgoliul personal nu tine de foame si nici nu-i doctor. Dupa doua-trei luni incepi sa-ti dai seama ca "actualul loc de munca e mai nashpa decat toate de pana acum", ca in realitate niciun angajator nu-i mai breaz ca altul. Prin urmare, nu te mai multumesti cu faptul ca lucrezi intr-un sediu utilat la standarde internationale, in timp ce mintea angajatorului se incapataneaza sa ramana "utilata" la standarde nationale, ba, mai mult decat atat, neaos comuniste. Si te mai si imbolnavesti pe deasupra. Si atunci, un binevoitor iti va aduce aminte ca "peste tot e la fel". Deci ce ti-ar mai ramane de facut? Ar fi ceva alternative: ori taci si inghiti (remember: "ciocul mic ca acum noi suntem la putere"), ori, daca esti un spirit mai intreprinzator, iti faci propria afacere si din abuzat (asta ca sa nu zic cuvantul ala care incepe cu "fu" si se termina cu "tut") devii abuzator, ori iti bagi cel mai de pret organ in ea de tara si te duci unde te-or purta picioarele, numa' sa te vezi dincolo de granita, ori prestezi bine in anumite pozitii si, cu putin noroc, devii un/o intretinut/a de toata stima si de tot respectul (asta daca nu esti prea pudibond/a si cu principii, lucru care, de altfel, dauneaza grav). In rest, toate bune. "Succesuri" fara numar si vant bun la pupa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea acestor termeni şi condiţii:
» Este interzis furtul nickname-urilor şi semnăturilor altor utilizatori.
» Sunt interzise comentariile care incită la acţiuni ilegale, precum şi cele care conţin ameninţări sau violează viaţa privată.
» Nu sunt permise mesajele cu tentă antisocială, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene şi injuriile.
» Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor şi îşi asumă consecinţele în cazul unor acţiuni legale.
» Autorul acestui blog îşi rezervă dreptul de a şterge comentariile care nu respectă regulile de mai sus.