24 aprilie 2009

Cum sa ne bagam picioarele in limba romana

Din nou despre "geniile condeiului" care-si zic ziaristi.
Incepem cu "sportivii" care arunca incotro nimeresc cu chestiile alea de se numesc "cuvinte" mai ceva decat ar face-o cu mingea. Avem urmatoarea fraza schingiuita, care se pare ca a fost rostita de Ion Craciunescu (am spus "se pare" pt ca am cautat pe mai multe site-uri de specialitate ca sa imi dau seama care a fost intocmai afirmatia lui Craciunescu, numai ca formularile variau de la un site la altul; dar indiferent de cum s-a exprimat Craciunescu, ziaristul are libertatea de editare si poate prelucra/reformula o fraza care nu suna bine): "Gigi Becali m-a sunat si si-a cerut scuze pentru afirmatiile pe care le-a adus la adresa fiului meu". Nimic mai incorect d.p.d.v. gramatical. Nu aduci "afirmatii la adresa cuiva", poti aduce "acuzatii la adresa cuiva" sau poti "face afirmatii la adresa cuiva". Da' noi suntem combinatori innascuti, nu-i asa? D-aia combinam cuvintele de nu se vad. Si mai ales in titlu ne place sa trantim niste combinatii... mama-mama. In text exprimarea e corecta.



Continuam cu celebra virgula dintre subiect si predicat, da' e in tabloid si nu se pune pt ca cititorii de tabloide nu e asa destepti si nu le are ei p-astea cu limba. Bine macar ca redactorii de la tabloide e inteligenti, da' mai are si ei mici scapari, gen virgula intre subiect si predicat. Si nu-s la prima abatere de felul asta.



Incheiem cu o impletire a textului cu imaginea cel putin amuzanta (in partea stanga: care dintre cele doua personaje o fi Locic si care or fi asociatii? Sau Locic e cel care le face poza asociatelor?) si cu o alta "scapare" de limba (in partea dreapta). Sau a limbii. Sau in limba. "Iubit-o nu mai plange"?!? Nu zau. O bagati numa' cand nu trebuie. Cratima. O fi si vreo legatura intre versurile din dreapta si imaginea din stanga?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea acestor termeni şi condiţii:
» Este interzis furtul nickname-urilor şi semnăturilor altor utilizatori.
» Sunt interzise comentariile care incită la acţiuni ilegale, precum şi cele care conţin ameninţări sau violează viaţa privată.
» Nu sunt permise mesajele cu tentă antisocială, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene şi injuriile.
» Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor şi îşi asumă consecinţele în cazul unor acţiuni legale.
» Autorul acestui blog îşi rezervă dreptul de a şterge comentariile care nu respectă regulile de mai sus.