04 aprilie 2009

Cum stam cu tirajul? Lectie gratuita de matematica


Despre aproximare.
Aproximarea este atunci cand avem o cifra careia vrem sa-i dam o valoare rotunjita si mai avem si doua limite intre care tre sa fixam cifra respectiva. Aproximarea se poate face catre limita superioara sau catre cea inferioara. Cuvintele care se folosesc in aceste situatii, in functie de limita spre care vrem sa ne ducem, sunt urmatoarele: prepozitia "peste", adverbele "circa", "aproximativ". Iata cum se folosesc ele: folosim "peste", daca preferam limita inferioara, folosim "circa" si "aproximativ" daca preferam limita superioara.
Ex: am 8 mere; limitele lui 8 sunt 5 (limita inferioara) si 10 (limita superioara); pot spune ca am "circa/aproximativ 10 mere" sau pot spune ca am "peste 5 mere". Da' cum ar suna "am peste 10 mere"? Ar suna ca dracu' din simplul motiv ca "peste 10 mere" inseamna cel putin 11 mere, iar eu am doar 8 si am stabilit ca limitele lui 8 sunt 5 si 10.
Alt exemplu: sa vedem care ar fi limitele numarului 459.700. Pai io as zice in felu' urmator: limita inferioara - 459.500 si cea superioara - 460.000. Daca mie nu-mi place numarul 459.700 si imi pun in gand sa-l rotunjesc, cum as putea face asta? As putea face asta cam asa: "peste 459.500" sau "aproximativ/circa 460.000". E drept ca e de preferat limita superioara, in acest caz, da' asta nu inseamna ca tre sa combin limita superioara cu prepozitia de la limita inferioara, nu de alta, da' ies din grafic.
Data viitoare: despre integrale. Sau integrare. O sa vad. Inca nu stiu.

2 comentarii:

  1. Oana, astea-s chestii de finete, sesizate de un corector agil. Imagineaza-ti ca lucrai acolo si trebuia sa te duci sa le atragi atentia. Ti-ar fi zis vreunul "bravo"? Nu cred. Ar fi trebuit sa te duci umila, ca si cum e vina ta ca exista gogomania, si sa ii convingi cu argumente solide ca ai dreptate. Asta ar fi necesitat cel putin 5 min., si cum la pagina 1 nu e timp, cineva ti-ar fi aruncat o privire trimitandu-te la locul tau, spunandu-ti ca: "Intarzii ziarul, idioato!" Idioato, adik ai prea multe idei, iar la ziar nu trebuie sa ai prea multe idei, ca nu e tiiiiimp.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Bravo" nu zicea nimeni, pt ca ala era jobu' nostru, sa vedem ce nu vad altii, da' mai erau unii care ziceau "bine c-ai vazut". Tin minte chiar un sef din aia mai mari care scriau editoriale si care mi-a zis "bine c-ai vazut". E de finete, cum zici tu, da' asa mi-s io, carcotasa, nu puteam sa trec pe langa. Mersi de coment.

    RăspundețiȘtergere

Postarea comentariilor presupune implicit acceptarea acestor termeni şi condiţii:
» Este interzis furtul nickname-urilor şi semnăturilor altor utilizatori.
» Sunt interzise comentariile care incită la acţiuni ilegale, precum şi cele care conţin ameninţări sau violează viaţa privată.
» Nu sunt permise mesajele cu tentă antisocială, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene şi injuriile.
» Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor şi îşi asumă consecinţele în cazul unor acţiuni legale.
» Autorul acestui blog îşi rezervă dreptul de a şterge comentariile care nu respectă regulile de mai sus.